Skip to content Skip to footer
Ηλεκτροκινηση

Το σήμερα και αύριο στην αυτοκίνηση

Η ηλεκτροκίνηση είναι η σημερινή τάση αλλά και το μέλλον στην αυτοκίνηση. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναπτύσσουν αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και εξελίσσουν την τεχνολογία με ταχύτατους ρυθμούς.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς έχουν ανακοινώσει ότι σε λίγα χρόνια η παραγωγή τους θα αφορά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

KINISIS LEASE

Απαραίτητες πληροφορίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Υβριδικά αυτοκίνητα

Τα υβριδικά (hybrid) αυτοκίνητα είναι αυτά που χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές τεχνολογίες για την κίνησή τους. Έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό σύστημα με μπαταρίες. Χωρίζονται σε:

  • Mild Hybrid (με μικρές μπαταρίες)

  • Hybrid (με μεγαλύτερες μπαταρίες)

Η φόρτισή της μπαταρίας γίνεται όταν ο οδηγός πατάει φρένο ή αφήνει το αυτοκίνητο να ρολάρει. Η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.

Plug in hybrid αυτοκίνητα

Σε αυτήν την περίπτωση η μπαταρία του αυτοκινήτου φορτίζεται στην πρίζα.

Τα εν λόγω αυτοκίνητα έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως το ηλεκτρικό μοτέρ είναι αρκετά ισχυρό και οι μπαταρίες έχουν επαρκή χωρητικότητα για να εξασφαλίσουν ηλεκτρική αυτονομία 30-50 χλμ, χωρίς δηλαδή εκπομπή ρύπων.

Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στα αυτοκίνητα αυτά ένας ή περισσότεροι ηλεκτροκινητήρες λαμβάνουν ισχύ από μπαταρίες ακόμη μεγαλύτερης χωρητικότητας, που καθορίζουν και την αυτονομία κάλυψης απόστασης 200-600 χλμ. Δεν διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης και έτσι η παραγωγή ρύπων είναι μηδενική.

Γιατί να επιλέξω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Σίγουρα σήμερα η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη ενός συμβατικού (καυσίμου βενζίνης ή πετρελαίου). Όμως τα οφέλη που απολαμβάνεις αντισταθμίζουν το επιπλέον κόστος. Διότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα:

  • Είναι σημαντικά οικονομικότερα με χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης και συντήρησης χωρίς αλλαγές λαδιών, φίλτρων, διαρροών σε σχέση με τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα υπόλοιπα αυτοκίνητα

  • Έχουν μηδενικά τέλη ταξινόμησης και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας

  • Απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές καθώς και σημαντικές επιδοτήσεις απόκτησης, που αναμένεται να αυξηθούν και τέλος

  • Είναι αθόρυβα, δεν εκπέμπουν ρύπους και φιλικά προς το περιβάλλον προσφέροντας άνετη και ξεκούραστη οδήγηση και επιδόσεις απόρροια της υψηλής τεχνολογίας τους

Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η φόρτιση με οικιακή παροχή ρεύματος μπορεί να διαρκέσει 5-8 ώρες ενώ σε σταθμούς με ταχυφορτιστές η μπαταρία μπορεί να φορτίσει έως και 80% σε 45-60 λεπτά.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ειδοποίηση του οδηγού σχετικά με την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

Το δίκτυο φόρτισης συνεχώς αναπτύσσεται και οι σταθμοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα επόμενα χρόνια προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες επαναφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τόσο εντός όσο και εκτός πόλεων.

Φόρτιση μπαταριών – Δίκτυο επαναφόρτισης

Φορολογικά Κίνητρα

Με την περίπτωση (β) του άρθρου 22Β του ΚΦΕ όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του ν. 4710/2020, ορίζεται ότι για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών και χαμηλών ρύπων χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης του μισθώματος από τα ακαθάριστα έσοδά της κατά τον χρόνο πραγματοποίησής ως εξής:

  1. Για αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων η έκπτωση ορίζεται προσαυξημένη κατά ποσοστό 50% για ποσό ΛΤΠΦ έως τις €40.000 και κατά ποσοστό 25% για το υπερβάλλον ποσό της ΛΤΠΦ πέραν τις €40.000.
  2. Για αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων έως 50 grCO2 / χλμ. η έκπτωση ορίζεται προσαυξημένη κατά ποσοστό 30% για ποσό ΛΤΠΦ έως τις €40.000 και κατά ποσοστό 15% για το υπερβάλλον ποσό της ΛΤΠΦ πέραν τις €40.000.

Για να διαπιστωθεί εάν τα αυτοκίνητα είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 gr CO2 / χλμ. λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στην άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων ενώ η ΛΤΠΦ κατά μάρκα, μοντέλο, τύπο, παραλλαγή και έκδοση αυτού είναι η τιμή που προκύπτει από τους υποβαλλόμενους τιμοκαταλόγους στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων ή εναλλακτικά από την αναγραφόμενη στα οικεία παραστατικά πώλησης, αξία προ ΦΠΑ και τέλους ταξινόμησης μη συνυπολογιζόμενων τυχόν εκπτώσεων.

Παράδειγμα

Μίσθωση από εταιρεία αυτοκινήτου χαμηλών ρύπων 30 gr CO2 / χλμ. με ΛΤΠΦ €50.000 και με μηνιαίο μίσθωμα €1.000.

Έκπτωση μισθωμάτων από ακαθάριστα έσοδα κατά χρόνο πραγματοποίησης:

Στοιχεία Επικοινωνίας

Συμπληρώστε το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσει εκπρόσωπός μας